Monday, March 12, 2007

Ιάρδανος, ο... μεσαίος χώρος της Ηλείας

1. Εισαγωγή
2. Έμφαση στη γεωργία
3. Μετέχουμε στο πάρτι της τουριστικής ανάπτυξης
4. Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς υποδομές


Εισαγωγή

Η περιοχή του Ιάρδανου έχει μια ιδιότητα πάνω στην οποία μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της: Τη θέση της ανάμεσα σε Πύργο κι Αμαλιάδα. Ουσιαστικά ο Ιάρδανος ενώνει τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα του νομού μας και συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει ως ο κοινός χώρος δράσης των δυο μεγάλων πόλεων.

Στην πραγματικότητα, ο Ιάρδανος μπορεί να εκμεταλλευτεί και τις δυο μεγάλες κολώνες πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί η Ηλεία του αύριο: Την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Για την πρώτη, ισχύουν και για την περιοχή αυτή, όλα όσα αναφέρονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου (ο Αγροτικός Τομέας ως ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας).


Έμφαση στη γεωργία

Ειδικότερα, είναι ανάγκη να βοηθηθούν οι παραγωγοί κυρίως των εσπεριδοειδών του Ιάρδανου, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής, που να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να φέρνει τον περισσότερο δυνατό πλούτο στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι τα πορτοκάλια του Βούναργου και της Ξυλοκέρας είναι από τα καλύτερα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Νομαρχία μέσα από την αρμόδια διεύθυνσή της έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να οργανώσει ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης των καλλιεργητών για τους τρόπους που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Και σήμερα, η σχετική υποχρέωση παραμένει. Ας ξεκινήσει, έστω και αργά.
Ίσως πρέπει σε συνεργασία με τον δραστήριο Συνεταιρισμό της περιοχής να σχεδιαστεί προσεκτικά μια ετήσια Παμπελοποννησιακή Έκθεση Εσπεριδοειδών στο Βούναργο. Κι αν όλα πάνε καλά, ίσως αργότερα εξελιχθεί σε Πανελλήνια.


Μετέχουμε στο πάρτι της τουριστικής ανάπτυξης

Για τον τουρισμό, η περιοχή Ιάρδανου μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκοπηδήματος, μια από τις γνωστότερες στην Πελοπόννησο. Ο θρησκευτικός τουρισμός θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και η Ηλεία, ιδιαίτερα περιοχές όπως ο Ιάρδανος, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από τέτοιου είδους τουριστική ανάπτυξη. Μπορούμε να διαδώσουμε το μύθο που έδωσε στη Μονή τον τίτλο «Φραγκοπήδημα» (αναζητήστε την πολύ σημαντική έκδοση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ηλεία»),

Λίγοι γνωρίζουν την θεραπευτική πηγή που βρίσκεται στη θέση Καπανδρίτι της Ξυλοκέρας. Χαρακτηρίστηκε επισήμως ως ιαματική στα μέσα, περίπου, του περασμένου αιώνα κι έκτοτε… δεν έγινε τίποτα! Απλά την επισκέφθηκαν κάποια στιγμή ειδικοί επιστήμονες, που επιχείρησαν να τη βυθομετρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Να πούμε επίσης ότι στο δίκτυο ιαματικών πηγών του Ιάρδανου συμπεριλαμβάνεται και η Πιέρα, ανάμεσα σε Δουνέικα, Μυρτιά κι Άγιο Ηλία, όπου θρυλείται ότι πλένονταν οι αθλητές κι οι ελλανοδίκες όταν ξεκινούσαν από την Αρχαία Ήλιδα να πάρουν την Ιερά Οδό που τους οδηγούσε στην Αρχαία Ολυμπία. Για όλα αυτά υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες στο εκπληκτικής ποιότητας αναλυτικό βιβλίο που εξέδωσε το 2006 η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ηλεία. Μύθος, ιστορία, αποδράσεις» κι είναι έκδοση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να σκεφθούν αν θέλουν να γίνει θεσμός σε ετήσια βάση η Μοναστηριακή ανάβαση για αυτοκίνητα- αντίκες, που έγινε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2006. Ακολουθούν τη διαδρομή από τη Βροχίτσα μέχρι την Κορυφή κι ο θεσμός αποτελεί ευκαιρία να έλθουν στην περιοχή ξένοι υψηλών εισοδημάτων, καθώς όσοι μετέχουν σε δρόμους ταχύτητας με αυτοκίνητα αντίκες είναι εύποροι. Στο χέρι μας είναι να τους κρατήσουμε στην περιοχή μας και ως τουρίστες, πέραν των ημερών της Μοναστηριακής ανάβασης. Το κτήριο πολλαπλών χρήσεων, μάλιστα, που πρόπερσι εγκαινιάστηκε στην Κορυφή, ίσως μπορεί να γίνει η έδρα εκδηλώσεων στο τέλος της ανάβασης, ώστε να παρατείνεται η παραμονή των μετεχόντων στην περιοχή. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ύπαρξη υποδομών, που θα κάνουν ελκυστική την παραμονή τουριστών εκεί.


Ανάπτυξη δεν γίνεται, χωρίς υποδομές

Η περιοχή του Ιάρδανου είναι κυριολεκτικά δίπλα σε Πύργο κι Αμαλιάδα, κι όμως έχει σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση, καθώς μάλιστα δεν προβλέπεται να συμπεριληφθεί στις περιοχές που σε πρώτο χρόνο θα λύσουν το πρόβλημά τους από τον Ερύμανθο. Ξανάρχισαν μελέτες, όλα τα χρονοβόρα από την αρχή, ενώ το έργο προχωρεί, έστω και ασθμαίνοντας.

Η ανάπλαση της πλατείας στην Ξυλοκέρα και τους Αγίους Αποστόλους, που ακολούθησε την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και των πεζόδρομων στο Βούναργο, είναι χρήσιμες παρεμβάσεις για αισθητικούς και πρακτικούς λόγους. Αλλά το μείζον ζήτημα στις υποδομές του Ιάρδανου είναι η ύδρευση όλης της περιοχής, καθώς και η συντεταγμένη προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

No comments: