Tuesday, March 13, 2007

Λαμπεία, γη των ακριτών με παράδοση

1. Εισαγωγή
2. Στον αστερισμό του Θεματικού Πάρκου

3. Χώρος Πολιτισμού

4. Βελτιώνουμε τις υποδομές αμέσως!

5. Κι άλλο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;

Εισαγωγή

Η Λαμπεία είναι μια από της οδικές εισόδους στην Ηλεία. Αυτό είναι από μόνο του ένα πλεονέκτημα. Ωστόσο, ο ορεινός της χαρακτήρας, μας περιορίζει κάπως τις επιλογές για την πρόταση ανάπτυξης της περιοχής. Μπορούμε να δούμε τη Λαμπεία αυτόνομα, ως μια ξεχωριστή περιοχή, μπορούμε όμως να την δούμε και ως μέρος μιας διαδρομής που στα επόμενα χρόνια πρέπει να αναπτυχθεί πολύ: Τη διαδρομή Αχαΐα- βουνό του Ερύμανθου- δάσος της Φολόης- Αρχαία Ολυμπία.

Η Λαμπεία ως ξεχωριστή περιοχή, πρέπει παράλληλα με την κτηνοτροφία, να εκμεταλλευτεί τουριστικά και την ιδιότητά της ως εισόδου στην Ηλεία. Όσοι έρχονται από την Τρίπολη, πρέπει να μπορούν να εφοδιαστούν με τον βασικό «εξοπλισμό» ενός επισκέπτη της Ολυμπιακής γης: Χάρτες του νομού, βιβλία με αναλυτικές αναφορές στο περιβαλλοντικό, το πολιτισμικό, το αγροτικό και του τουριστικό απόθεμα της Ηλείας, DVD με το ίδιο περιεχόμενο κλπ. Αν αυτή η βιομηχανία αναπτυχθεί στα αστικά κέντρα της Ηλείας (Πύργο και Αμαλιάδα) όπως πιστεύω ότι είναι το σωστό, στην περιοχή της Λαμπείας θα γίνεται η εμπορική διάθεση τέτοιων προϊόντων. Αλλιώς, τίποτα δεν εμποδίζει ξύπνιους και «ψαγμένους» κατοίκους της Λαμπείας να αναλάβουν αυτοί μέσα από νέες επιχειρήσεις ένα μέρος αυτής της παραγωγής.

Στον αστερισμό του Θεματικού Πάρκου

Παράλληλα η Λαμπεία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από το Θεματικό Πάρκο που προτείνω να δημιουργηθεί στην περιοχή της Λασιώνας. Εστιατόρια, χώροι ξενάγησης, μικρές εμπορικές μονάδες που θα αναλαμβάνουν πρόσθετες υπηρεσίες επαφής των τουριστών με τη φύση, πέρα από τις δεδομένες που θα γίνονται στο πλαίσιο του Θεματικού Πάρκου, και φυσικά οικοτουριστικές και αγροτουριστικές μονάδες που θα μπορούν να ελκύουν τουρίστες στο πλαίσιο αλλά και πέραν του Θεματικού Πάρκου.

Συγχρόνως η περιοχή είναι δυνατόν να αναπτυχθεί με την ιδιότητά της ως μέρους της διαδρομής που προανέφερα, από την Αχαΐα στην Αρχαία Ολυμπία, μέσα από τον Ερύμανθο. Εδώ οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσει η ιδέα για δημιουργία Ολυμπιακού Μουσείου στο διατηρητέο κτίριο Πετραλιά στη Δίβρη αλλά και στο Δημοτικό Σχολείο της Ορεινής. Στόχος είναι να σταματούν οι επισκέπτες της Ολυμπίας εδώ και να ενημερώνονται τόσο για το οικοτουριστικό δίκτυο της περιοχής, όσο και για τα μυθολογικά στοιχεία που συνδέονται με τον Ερύμανθο και το δάσος της Φολόης, καθώς και τη σχέση αυτών των στοιχείων με την Ολυμπιακή Ιδέα. Μια πρόταση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» κατατέθηκε την άνοιξη του 2006.

Χώρος Πολιτισμού

Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές. Μόλις πάρουν σάρκα και οστά, είναι καλό να αφιερωθεί σε αυτές το επόμενο «Αντάμωμα στα Έλατα» που γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονος. Ντόπιοι και επισκέπτες, την ώρα που απολαμβάνουν την αξεπέραστη φύση και τη συντροφιά των συγχωριανών τους, μπορούν να μάθουν από το Δήμο Λαμπείας τα σχέδια που θα έχουν αποφασιστεί και ήδη θα υλοποιούνται, ώστε και εκείνοι να μπορούν να πάνε να τα δουν με τα μάτια τους.

Εκδηλώσεις όπως το Χορευτικό Σεργιάνι, που είναι χρήσιμο να γίνεται κάθε Ιούλιο, βοηθούν στην διάδοση των νέων αναπτυξιακών αξόνων για την περιοχή της Λαμπείας. Τέλος, πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πολιτιστικής αξιοποίησης και των σχολικών κτιρίων στη Δίβρη, τον Αστρά και την Αμυγδαλή, που είναι παραδοσιακά κτίρια και μπορούν να στεγάσουν αρκετές δραστηριότητες: Φιλοξενία θεατρικών ομάδων το καλοκαίρι, εκδηλώσεις μαθητών κατά τη σχολική χρονιά, εκθέσεις κλπ μπορούν να δώσουν ζωή στα έρημα κτίρια, εκεί που κάποτε μάθαιναν γράμματα οι παλαιότεροι…

Βελτιώνουμε τις υποδομές αμέσως!

Και τώρα επαναλαμβάνω για την περιοχή της Λαμπείας ό,τι αναφέρω για κάθε περιοχή της Ηλείας: Η βελτίωση των τοπικών υποδομών, παράλληλα με τη δημιουργία των μεγάλων έργων που θα αλλάξουν τη ζωή όλου του νομού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Λαμπείας. Το φράγμα του Ερύμανθου και το προς κατασκευή κτίριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε από τη μια μεριά να έχουν τη μέγιστη δυνατή χρησιμότητα κι από την άλλη να μην εμποδίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής της Λαμπείας. Η διάνοιξη του δρόμου που αρχίζει από την 111 και φτάνει στην κοίτη του Ερύμανθου, στο κάτω μέρος του φαραγγιού, χρειάζεται επίσης να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Η ύδρευση της περιοχής είναι επίσης σε πρώτη προτεραιότητα: Στον μαχαλά Βασιλέων και στο Χλυβοτίτσι αλλάζουν οι αμιαντοσωλήνες. Στον Αστρά και στα Καλύβια με νέα υδρομάστευση επιχειρείται να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης, που το καλοκαίρι γίνεται οξύτερο. Στην Ορεινή αλλάζει ολόκληρος ο αγωγός ύδρευσης. Τα έργα αγροτικής κι επαρχιακής οδοποιίας επίσης πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις, όπως η ασφαλτόστρωση της οδού Παλιοφυτίας- Ορεινής, κλπ.

Κι άλλο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;

Για το ζήτημα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αποτελεί πρόσφατο αίτημα του Δήμου Λαμπείας, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι ότι τα ΚΠΕ πολύ σύντομα θα πάψουν να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό (ή τον κοινοτικό) κορβανά και θα πρέπει, όσα παραμείνουν σε λειτουργία, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι απρόσεκτες επιλογές, που θα δίνουν μια ψευδαίσθηση ανάπτυξης με δημιουργία ενός ΚΠΕ ίσως οδηγήσουν σε επώδυνες καταστάσεις, σε κλεισίματα ή σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουν. Κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε ούτε για την Λαμπεία, ούτε για καμία περιοχή της Ηλείας. Συνεπώς πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά πού ακριβώς θα διαμένουν και πού θα σιτίζονται οι μαθητές, οι οποίοι θα επισκέπτονται ένα ΚΠΕ στην περιοχή, να συνθέσουμε τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής σε ένα κατανοητό πρόγραμμα, να γίνει μια μελέτη για το πόσα σχολεία εκτιμάται ότι μπορεί να ανταποκριθούν και να επισκέπτονται το Κέντρο και, κυρίως, πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση του Δήμου Λαμπείας με τον Δήμο Φολόης, ο οποίος επίσης έχει αρχίσει έναν αγώνα για δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και έχει αποσπάσει, έστω χωρίς κανένα αντίκρισμα, την υπόσχεση του κ. Σημίτη, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Θέλω να πω ότι η Φολόη έχει ένα προβάδισμα σε αυτό το ζήτημα, και η παράλληλη δημιουργία δυο ΚΠΕ στο ίδιο ορεινό συγκρότημα της Ηλείας θα είναι καταστρεπτική και για τα δυο. Συνεπώς εδώ οι δυο Δήμοι πρέπει να συζητήσουν με νηφαλιότητα και να «μοιραστούν» τα οφέλη όχι από δυο, αλλά από ένα ΚΠΕ που θα γίνει στον ορεινό όγκο.

No comments: