Tuesday, March 13, 2007

Η ορεινή Ηλεία μπροστά στις ευθύνες της

Η ορεινή Ηλεία βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση του μέλλοντός της: Η μια επιλογή που έχει είναι να συνεχίσει να βλέπει τα παιδιά της να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, καθώς η κτηνοτροφία και η αναιμική γεωργική απασχόληση δεν είναι ικανές να κρατήσουν το παραγωγικότερο τμήμα του εργατικού δυναμικού στα χωριά και τις πόλεις των δυο ορεινών όγκων της Ηλείας.

Η άλλη επιλογή που έχει είναι να διαβλέψει τις μεγάλες ευκαιρίες που της προσφέρει το μίγμα εναλλακτικού τουρισμού που προβάλλει κι εκμεταλλεύεται το φυσικό κάλλος και πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό η περιοχή.

Ένα είναι βέβαιο: Ότι τα νιάτα της ορεινής Ηλείας μπορούν να επιστρέψουν στην πατρογονική γη, να ανοίξουν νέες δουλειές στο πλαίσιο που περιέγραψα στην προηγούμενη παράγραφο και προτείνω αναλυτικά στα επόμενα κεφάλαια και έτσι να δημιουργήσουν μια νέα περίοδο ανάπτυξης, δημιουργίας και προκοπής για όλη αυτή την περιοχή.

Ασφαλώς για να γίνουν όλα αυτά προϋποτίθεται ότι θα προηγηθούν δυο πράγματα: Πρώτον, πραγματικές πολιτικές προτάσεις ανάπτυξης που συζητηθούν αναλυτικά κι εξαντλητικά με την τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους της ορεινής Ηλείας και όσους την εγκατέλειψαν για να βρουν αλλού καλύτερη τύχη. Δεύτερον, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής, που πρέπει να «ματώσουν» για να πείσουν την κάθε λογής εξουσία να παράσχει τα μέσα, προκειμένου όσα συμφωνηθούν στον εξαντλητικό διάλογο να γίνουν πράξη, μέσα από την θεσμική ενθάρρυνση της Πολιτείας, κεντρικής και τοπικής.

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή. Από όλους.

No comments: