Tuesday, March 13, 2007

Τραγανό, η καρδιά του ηλειακού Κάμπου

  1. Εισαγωγή
  2. Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι.. Δανοί!
  3. Μέχρι τότε, βελτιώνουμε τις υποδομές μας

Εισαγωγή

Αν ο Κάμπος της Ηλείας είναι το επίκεντρο της αγροτικής ζωής του τόπου μας, το Τραγανό είναι ασφαλώς η καρδιά του Κάμπου. Μια μικρή περιοχή με μεγάλα πλεονεκτήματα, αυτό είναι το Τραγανό, που όμως, ακολουθεί εδώ και χρόνια τον δρόμο της παρακμής ολόκληρης της Ηλείας, ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, που αφέθηκε στη μοίρα της, ξεχασμένη κι αδικημένη από τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν κυρίως το Γ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τις κυβερνήσεις Σημίτη.

Σήμερα, που η κυβέρνηση Καραμανλή στρέφει το κύριο βάρος της δράσης της στην ελληνική Περιφέρεια, περιοχές όπως αυτή του Τραγανού έχουν μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθούν σε βάθος 20ετίας, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα περίοδο ακμής της περιοχής, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και στον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι… Δανοί!

Ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, αγαπητός σε όλους και φίλος Γιώργος Γεωργόπουλος συνηθίζει στα εισηγήσεις που τον καλούν να κάνει, να αναφέρει το παράδειγμα του βουτύρου Lurpak. Οι Δανοί, λέει, όσο είχαν στο μυαλό τους πώς ο καθένας ξεχωριστά θα κάνει το δικό του προϊόν να αναπτυχθεί, ήταν καταδικασμένοι. Βρέθηκαν όμως, κάποια φωτεινά μυαλά και τους έπεισαν να κάνουν μια κοινή προσπάθεια. Να εργαστούν όλοι γύρω από ένα προϊόν και ο καθένας να αναλάβει ένα μέρος της αλυσίδας παραγωγής, τυποποίησης, διάθεσης και marketing του προϊόντος. Συμφώνησαν, εργάστηκαν με φιλότιμο κι επαγγελματισμό, ο ένας δούλευε για όλους και όλοι για έναν, κι έτσι το κοινό τους προϊόν, το βούτυρο Lurpak, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, οι Δανοί έχουν τη δική τους ιδιοσυγκρασία και εμείς στην Ηλεία τη δική μας. Ωστόσο, έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα κοινής προσπάθειας, που όμως υπονομεύτηκε από τον άκρατο κομματισμό και την υποκριτική συμπεριφορά της τότε Πολιτείας: Μιλώ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές, για να ακολουθήσουν το δρόμο που όλοι γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται εδώ να επεκταθεί κανείς.

Ίσως είναι ώρα τώρα να επαναλάβουμε την κοινή προσπάθεια, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Στο Τραγανό υπάρχει μεγάλη παράδοση στα τουρσιά, ενώ θα έλεγα ότι είμαστε μοναδικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα στην παραγωγή πιπεριάς για τουρσί. Προτείνω, λοιπόν, να αναληφθεί μια πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο στο Τραγανό, για τη συνεργασία όλων, όσοι το επιθυμούν και τη δημιουργία είτε σε συνεταιριστική βάση είτε αμιγώς με ιδιωτική πρωτοβουλία ενός Εργοστασίου Φυσικής Ξήρανσης Πιπεριάς, το οποίο θα λειτουργεί όπως λειτούργησαν οι Δανοί το βούτυρο Lurpak και μας έμαθε εδώ στην περιοχή ο διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Γεωργόπουλος. Δηλαδή, καθένας που θα μετάσχει στην προσπάθεια θα αναλάβει ένα μέρος της δουλειάς. Αν η τοπική κοινωνία του Τραγανού πιστέψει σε αυτή την υπόθεση, ίσως η μονάδα αυτή που προτείνω να δημιουργηθεί δεν κατακτήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά γίνει ένας παίκτης διεθνούς βεληνεκούς στο κεφάλαιο «πιπεριά για τουρσί».

Σε κάθε περίπτωση, το Τραγανό μπορεί να γίνει ο «μπούσουλας» του ηλειακού Κάμπου στο ζήτημα της στήριξης των ομάδων παραγωγών: Αυτό σημαίνει σωστή σύνταξη και αξιοποίηση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Είναι κρίσιμο ζήτημα να περάσει στον αγρότη η αντίληψη ότι πρέπει να λειτουργεί μια Ομάδα ανά προϊόν στο Νομό. Πρέπει να μάθουν οι αγρότες μας τα νέα δεδομένα που έχουν επιβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κινηθούν παράλληλα, όχι αντίθετα με αυτά.

Μέχρι τότε, βελτιώνουμε τις υποδομές μας

Πρώτον, μιλάμε για τον δρόμο Τραγανού- Αγίας Μαύρας, του οποίου ολοκληρώνεται η ανάπλαση. Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και πολλοί αγρότες που διακινούν τα εμπορεύματά τους από και προς τα εργοστάσια της περιοχής. Σημειώνω ότι σε αυτό το πλαίσιο αντικαθίσταται και η γέφυρα του δρόμου.

Δεύτερον, απαραίτητη είναι η δημιουργία περιφερειακού δρόμου του Τραγανού. Πρέπει στο έργο να δοθεί προτεραιότητα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το κέντρο της πόλης. Το έργο είναι, από όσο γνωρίζω, στη φάση του σχεδιασμού, ωστόσο πρέπει να επισπεύσουμε όσο γίνεται τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλο έργο είναι και η ανάπλαση του κέντρου της πόλης του Τραγανού. πλακοστρώσεις, δενδροφυτεύσεις και χαμηλά φωτιστικά χρειάζεται να στολίσουν την περιοχή. Συγχρόνως πρέπει να γίνει η ανάπλαση στη βόρεια είσοδο της Αγίας Μαύρας.

Στις απαραίτητες για την ανάπτυξη του Τραγανού υποδομές περιλαμβάνονται επίσης η αντικατάσταση της παλαιάς γέφυρας Πηνειού, η επέκταση αρδευτικού δικτύου στο Τραγανό, η οδική σύνδεση του αεροδρομίου της Ανδραβίδας με τον Δήμο Τραγανού, η Ίδρυση και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου, που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να αποφασιστεί με κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη του ηλειακού Κάμπου, καθώς και ο Βιολογικός Καθαρισμός σε όλους τους Δήμους της Συμπολιτείας, άρα και στο Τραγανό.

Σημαντικά είναι, τέλος, τα μικρότερα έργα της ύδρευσης στη Σίμιζα και του εκσυγχρονισμού των δρόμων Όλγας- νεκροταφείου και Σίμιζας- Μαστορέικων.

No comments: